Magyarországra is megérkezett az első szállítmány tisztán megújuló eredetű, bio cseppfolyósított metán, azaz bioLNG az Arelgas Kft. jóvoltából. Az üzemanyag segítségével megvalósulhatott az első teljes energetikai körfolyamatra érvényes zéró szén-dioxid-kibocsátású áruszállítás, amely mérföldkő a klímasemleges áruszállítás területén.   

Az Arelgas Kft. elsőként tudott BioLNG-t szállítani Magyarországra, amelyből az M0-ás autópálya mellett található töltőállomáson első ízben a Waberer’s által üzemeltetett LNG hajtású Volvo kamionok egyikébe töltött.

Az LNG üzemű nehézgépjárművek ma az egyik legjobbalternatívát kínálják a dízel hajtással szemben a hosszútávú 40 tonnás fuvarfeladatok elvégzéséhez. Azonban csendesebbek és károsanyagkibocsátásuk is töredéke, lényegében elenyésző a gázolajjal üzemeltetett járművekhez képest. Eközben használatuk semmilyen lényeges megalkuvást nem igényel, hiszen Európában mára több mint 600 töltőállomás várja a járműveket és feltankolásuk sem igényel több időt, mint a dízel járműveké. A BioLNG üzemanyagnak köszönhetően az LNG járművek alig kimutatható károsanyagkibocsátásán felül nem csak alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással szállítanak, hanem még azon is túlmutatóan klímasemlegesen. A járműből távozó gáz az üzemanyag előállítása során már a környezetből elvont, negatív CO2-vel rendelkezik, így új széndioxidot nem juttat a levegőbe.

Európában a hulladék és más biomassza alapanyagokból előállított biogáz termelése töretlenül növekszik, de még így is csak a potenciális gázmennyiség töredékét használjuk ki. A többi biogáz összetevőtől megtisztított biometán előállítása 20 százalékkal bővült csak 2021-ben, elérve a 3,5 milliárd köbmétert. Ez már most is elégendő gázmennyiség ahhoz, hogy akár 20 milliárd kilométert, akár 500 milliárd klímasemleges árutonnakilométert tehessenek meg a kamionok.

A biometán a körkörös gazdaság kiemelkedő példája, mivel a teljes előállítási-felhasználási értékláncra kizárólag pozitív hatással van. Magyarországon is már tíz éve üzemelnek járművek biometán üzemanyaggal Zalaegerszegen, ott sűrített formában kerülnek a járművek tartályába.

Az Arelgas Kft jelentős erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a tiszta, gáz alapú közlekedés Magyarországon is lehetővé váljon, sőt a BioLNG révén partnereivel – élükön a Waberer’s Nyrt.-vel – azon fáradoznak, hogy megfizethető áru klímasemleges áruszállítást tegyenek elérhetővé a fuvaroztatók számára Magyarországon is. A cél érdekében azt tervezik, hogy jövő évtől rendszeresen érkezik majd Magyarországra BioLNG mindaddig, amíg a belföldi termelés el nem indul.


Forrás: arelgas.hu
greendex.hu
fluxys.com