Hírek

Új korszak a ceglédi szennyvíztisztításban

Nagyszabású korszerűsítésen esett át Cegléd szennyvíztisztító-telepe, ahol Magyarországon először alkalmaznak együtt membrántechnológiát és biogázüzemet a legmodernebb megoldásokkal. A létesítmény a környező települések szennyvíztisztítóinak is be tud majd segíteni, így regionális központtá válik.

Európa 2040: Akár 111 milliárd köbméter biometán

A Guidehouse amerikai tanácsadócég legújabb jelentése szerint Európa (EU-27 + Egyesült Királyság, Norvégia és Svájc) 2040-re akár 111 milliárd köbméter biometánt előállítására is képes lenne. Ez a mennyiség az EU 2022-es gázfogyasztásának több mint 30%-át teszi ki. Megújuló és belföldi termelésű gázforrásként a biometán egyre nagyobb lendületet vesz, és az iparág gyorsan mozgósít az európai […]

Teljes teltház a Biocon – A Biogáz Konferencia elnevezésű rendezvényén

Több mint 20 előadó és 200 érdeklődő részvételével került megrendezésre február 22-én a BioCon, a Voltrack Cégcsoport, az Energetikai Szakkollégium és a Kapacitás Energia Kft. közös szervezésű konferenciája.

Újabb biometán betáplálási projekt indult Magyarországon

Közel 100 százalékos tisztaságú, növényi rost alapú biometánt táplálnak a hazai földgázhálózatba az E.ON Hungária Csoport és a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári biofinomítójának együttműködésének eredményeként.

Biogáz konferencia a NaWaRo Kft részvételével

2024. február 22-én Budapesten kerül megrendezésre a „BioCon – A biogáz konferencia”. Ezen az eseményen ügyvezetőnk, Ragoncza Ádám a „Beruházások Megvalósíthatósága” szekcióban tart előadást, „Biogázüzemek tervezésének és engedélyezésének folyamata és a magyarországi sajátosságok” címmel.

A biometán-termelés 20 százalékos növekedést ért el 2022-ben Európában

Az Európai Biogáz Szövetség (EBA) 2022-es jelentése szerint az elmúlt évben a biometán-termelés Európában közel 20 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió földgázimport-függősége 2021-es 83 százalékról 2022-re 97 százalékra változott.

Díjnyertes energiafüggetlen tejtermelő gazdaság

A hannoveri Agritechnica kiállítást szervező Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) és a Women in Ag Magazine szaklap által odaítélt “Nők az Agráriumban Díj” idei győztese a Mezőgazdasági kategóriában Kate Hoare lett, aki az Egyesült Királyságban egy fenntartható állattartó telepet alakított ki a hígtrágyatárolóhoz telepített gázfelfogó rendszer segítségével.

AMPTS II-vel mérik a biogáz keletkezését már Gödöllőn is

A közmédia M5 kulturális csatornája szakmai partnerünkhöz, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Egyetemi Laborközpontjába látogatott.

Új korszak indul a települési biohulladékok kezelésében

2018-ban az Európai Unióban hozott döntés értelmében a tagállamok, köztük Magyarország is, kötelesek 2023. december 31-től a települési biohulladékot vagy helyben külön kezelni és újrahasznosítani, vagy külön gyűjteni és nem összekeverni más hulladéktípusokkal. A tagállamoknak 2030-ra a települési hulladék 60 %-át újrahasználatra elő kell készíteniük és feldolgozniuk, majd 2035-re a 65 %-os újrahasznosítási célt is […]

Elkezdődött a BPC ® Blue mérőeszköz globális bevezetése

A BPC® Blue olyan korszerű laboratóriumi mérőműszer, amelyet kifejezetten az aerob és anaerob biológiai lebonthatóság meghatározására terveztek.

Tesztüzemben már a szántóföldön dolgozik az első biometán-elektromos hajtású traktor

Az Auga M1 litván tervezésű és gyártású traktor a környezetbarát mezőgazdálkodás egyik hasznos segédeszköze lehet, mivel az erőgép az állattenyésztési munkák során termelődő, felesleges anyagok felhasználásával üzemel és a hagyományos dízel üzemanyag meghajtású traktorokhoz képest sokkal kedvezőbb kibocsátás jellemzi a működését. Egyhuzamban 12 óra munkára képes és a dízelüzemű traktorokkal összehasonlítva évente 100 tonna szén-dioxid kibocsátást […]

MOL-os tulajdonba került a Szarvasi Biogázüzem

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után a MOL-csoport átvette a Szarvasi Biogázüzemet. A társaság májusban kötött megállapodást a BayWa AG-vel az üzem megvásárlásáról, amely újabb fontos lépést jelent hosszútávú stratégiájának megvalósításában. A vállalat kiemelt célja, hogy tovább bővítse fenntarthatósági portfólióját és felgyorsítsa a zöld energiaátmenetet.

Biometán technológiák beruházási kilátásai

Elérhető az Európai Biogáz Szövetség (EBA) által megjelentetett, a biometánra vonatkozó első befektetési kilátásokat bemutató tájékoztató anyag, amely a szövetségen belüli befektetők és projektfejlesztők meglátásait ismerteti.

Májusban kezdődhet a felülvizsgálata a jelenlegi Nemzeti Energia- és Klímatervnek

Az Energiaügyi Minisztérium a környezetvédelmi társadalmi szervezetekkel és iparági szereplőkkel közösen kezdi meg a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálatát.

Biogázos beruházással menekülnek az energiaválság elől az állattartók a Balkánon is

A bosznia-hercegovinai Spreca-farm egy modern állattartó gazdaság, kiváló minőségű Holstein fajtájú szarvasmarha állománnyal. Az országban az elsők között állati trágyákból, növényi alapanyagokból és egyéb szerves hulladékokból állítanak elő biogázt, majd ennek segítségével villamos energiát. Teszik mindezt annak érdekében, hogy önellátóvá tudjanak válni az energetika területén ebben a rendkívüli időszakban, amikor a magas energiaárak kockázatot jelentenek […]

Kitekintünk az európai biogáz szektorra

Az Európai Biogáz Szövetség (European Biogas Association) és a Bioenergy Europe (Bioenergy Europe) statisztikái alapján az Európában működő biogázüzemek száma mára meghaladja a 20 000-es üzemszámot, kiegészülve 1000 darab biometán termelő egységgel.

Megérkezett a megújuló alapú (bio) cseppfolyósított metán is Magyarországra

Magyarországra is megérkezett az első szállítmány tisztán megújuló eredetű, bio cseppfolyósított metán, azaz bioLNG az Arelgas Kft. jóvoltából. Az üzemanyag segítségével megvalósulhatott az első teljes energetikai körfolyamatra érvényes zéró szén-dioxid-kibocsátású áruszállítás, amely mérföldkő a klímasemleges áruszállítás területén.   

Élelmiszer-hulladékból energia

Helyi szinten dől el, mit kezdünk az élelmiszer-hulladékból kinyerhető energiával.

Újabb hazai tudományos cikk elérhető már az AMPTS II-vel végzett biometán potenciál meghatározásról

A Hungarian Agricultural Research angol nyelvű folyóirat őszi számában jelent meg, a Különböző mezőgazdasági elsődleges termelvények és melléktermékek biogázpotenciáljának és fűtőértékének meghatározása című tudományos cikk.

Vertikális sertéstelep indul Kínában, biogázos hasznosítással kiegészülve

A közép-kínai Hubei tartományban található Ezhou város déli peremén egy 26 emeletes épületben kezdi meg termelését a világ legnagyobb egy épületből álló sertésfarmja, amely évente 1,2 millió sertés levágására képes.

Hogyan lesz biogáz 8000 liter ismeretlen eredetű alkoholból?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által  lefoglalt 8000 liter alkohol a szennyíziszapos elegyítés után rothasztó tartályokba került a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt telepén, majd egy hosszas biológiai folyamattal biogáz lesz belőle és hőenergiaként hasznosul.