Hírek

Tesztüzemben már a szántóföldön dolgozik az első biometán-elektromos hajtású traktor

Az Auga M1 litván tervezésű és gyártású traktor a környezetbarát mezőgazdálkodás egyik hasznos segédeszköze lehet, mivel az erőgép az állattenyésztési munkák során termelődő, felesleges anyagok felhasználásával üzemel és a hagyományos dízel üzemanyag meghajtású traktorokhoz képest sokkal kedvezőbb kibocsátás jellemzi a működését. Egyhuzamban 12 óra munkára képes és a dízelüzemű traktorokkal összehasonlítva évente 100 tonna szén-dioxid kibocsátást […]

MOL-os tulajdonba került a Szarvasi Biogázüzem

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után a MOL-csoport átvette a Szarvasi Biogázüzemet. A társaság májusban kötött megállapodást a BayWa AG-vel az üzem megvásárlásáról, amely újabb fontos lépést jelent hosszútávú stratégiájának megvalósításában. A vállalat kiemelt célja, hogy tovább bővítse fenntarthatósági portfólióját és felgyorsítsa a zöld energiaátmenetet.

Biometán technológiák beruházási kilátásai

Elérhető az Európai Biogáz Szövetség (EBA) által megjelentetett, a biometánra vonatkozó első befektetési kilátásokat bemutató tájékoztató anyag, amely a szövetségen belüli befektetők és projektfejlesztők meglátásait ismerteti.

Májusban kezdődhet a felülvizsgálata a jelenlegi Nemzeti Energia- és Klímatervnek

Az Energiaügyi Minisztérium a környezetvédelmi társadalmi szervezetekkel és iparági szereplőkkel közösen kezdi meg a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálatát.

Biogázos beruházással menekülnek az energiaválság elől az állattartók a Balkánon is

A bosznia-hercegovinai Spreca-farm egy modern állattartó gazdaság, kiváló minőségű Holstein fajtájú szarvasmarha állománnyal. Az országban az elsők között állati trágyákból, növényi alapanyagokból és egyéb szerves hulladékokból állítanak elő biogázt, majd ennek segítségével villamos energiát. Teszik mindezt annak érdekében, hogy önellátóvá tudjanak válni az energetika területén ebben a rendkívüli időszakban, amikor a magas energiaárak kockázatot jelentenek […]

Kitekintünk az európai biogáz szektorra

Az Európai Biogáz Szövetség (European Biogas Association) és a Bioenergy Europe (Bioenergy Europe) statisztikái alapján az Európában működő biogázüzemek száma mára meghaladja a 20 000-es üzemszámot, kiegészülve 1000 darab biometán termelő egységgel.

Megérkezett a megújuló alapú (bio) cseppfolyósított metán is Magyarországra

Magyarországra is megérkezett az első szállítmány tisztán megújuló eredetű, bio cseppfolyósított metán, azaz bioLNG az Arelgas Kft. jóvoltából. Az üzemanyag segítségével megvalósulhatott az első teljes energetikai körfolyamatra érvényes zéró szén-dioxid-kibocsátású áruszállítás, amely mérföldkő a klímasemleges áruszállítás területén.   

Élelmiszer-hulladékból energia

Helyi szinten dől el, mit kezdünk az élelmiszer-hulladékból kinyerhető energiával.

Újabb hazai tudományos cikk elérhető már az AMPTS II-vel végzett biometán potenciál meghatározásról

A Hungarian Agricultural Research angol nyelvű folyóirat őszi számában jelent meg, a Különböző mezőgazdasági elsődleges termelvények és melléktermékek biogázpotenciáljának és fűtőértékének meghatározása című tudományos cikk.

Vertikális sertéstelep indul Kínában, biogázos hasznosítással kiegészülve

A közép-kínai Hubei tartományban található Ezhou város déli peremén egy 26 emeletes épületben kezdi meg termelését a világ legnagyobb egy épületből álló sertésfarmja, amely évente 1,2 millió sertés levágására képes.

Hogyan lesz biogáz 8000 liter ismeretlen eredetű alkoholból?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által  lefoglalt 8000 liter alkohol a szennyíziszapos elegyítés után rothasztó tartályokba került a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt telepén, majd egy hosszas biológiai folyamattal biogáz lesz belőle és hőenergiaként hasznosul.

Fokozódó publikációs aktivitás a BPC Instruments eszközeivel végzett kutatási tevékenységekről

Több, mint 1000 idézett, tudományos publikáció érhető már el a BPC Instruments eszközeivel végzett vizsgálatokról.

Gombatermesztés a körforgásos gazdálkodásban

A kecskeméti Pilze-Nagy Kft.-nél úgy gondolják, hogy nemcsak a táplálkozási szokások megváltozása fogja a jövőben a figyelmet a termesztett gombák felé fordítani, hanem az is, hogy a termesztésükhöz szükséges termesztőközeg a nagy mennyiségben rendelkezésre álló és ma még kevésbé hasznosított mezőgazdasági melléktermékből készül. Végeredményként a gombatermesztés a melléktermékek, hulladékok hasznosítása, értéknövelése által hozzájárul a fenntartható […]

Ilyen is van már: Energiafüggetlen, energiaközösségként működő település Németországban

A brandenburgi Feldheim település Németország első energiafüggetlen települése. A Berlintől 60 km-re fekvő falu már 2010 óta önellátónak számít energiafelhasználásában, a saját helyi fűtési és villamosenergia-hálózatán keresztül. Energiarendszerének része biogázüzemi technológiája mellett a szél, a nap és a szilárd biomassza források felhasználása is.

Elérhetővé vált a BPC® Go mérőműszer a BPC Instruments kínálatában

A BPC® Go, a BPC Instruments cég kis gázmennyiségek és áramlások mérésére alkalmas új generációs analitikai műszersorozatának első terméke.

Megjelent a hulladékkezelés legjobb elérhető technológiáit bemutató útmutató

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a kérelmezők és az engedélyező hatóság számára elkészítette a hulladékkezelési tevékenységek elérhető legjobb technikáiról szóló útmutatót az Agrárminisztérium megbízásából.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által alapított Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpont – nemzetközileg egyedülálló módon – a gödöllői campus területén képződő összes biológiailag bontható hulladék felmérését és helyben hasznosítását, valamint a legújabb körforgásos gazdasági ismeretek megosztását segíti. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a jövőben országosan alkalmazható modelleket is kidolgoznak a MATE szakemberei.

Körforgásos tudásközpont a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által alapított Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpont – nemzetközileg egyedülálló módon – a gödöllői campus területén képződő összes biológiailag bontható hulladék felmérését és helyben hasznosítását, valamint a legújabb körforgásos gazdasági ismeretek megosztását segíti. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a jövőben országosan alkalmazható modelleket is kidolgoznak a MATE szakemberei.

Szériagyártásban a New Holland metános traktora

Az elmúlt időszakban kétszer is díjat nyert az „Év fenntartható üzemű traktora” kategóriában a New Holland sűrített földgázzal, illetve tisztított és sűrített biogázzal üzemelő, alacsony szén-dioxid (CO2)-kibocsátású traktora.

A megújuló energiafelhasználás részaránya elérte a kitűzött hazai 13 %-os célt

Az elsődleges megújuló energiahordozókat tekintve az elmúlt években megfigyelhető biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése tovább folytatódott 2020-ban, de a mérséklődés az előző évhez képest kismértékű, mindössze 1 százalék volt.

Négy százalékos értéken a biogáz, a megújuló energiaforrásokból előállított villamosenergia-termelésben

Idén májusban a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 59 százalékát nap, 22 százalékát biomassza, 11 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 2 százalékát víz, és ugyancsak 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része adta.

Sertéstartó gazdaságok ammónia kibocsátásának csökkentése tudásátadó és döntéstámogató szoftverrel

Az Európai Unió szintjén – de világszerte is – fontos szempont az, hogy a mezőgazdaságban használatos inputanyagok (műtrágyák, trágyák, takarmányok stb.) ténylegesen a gazdálkodás során hasznosuljanak, hiszen ez a gazdaságos termelés alapfeltétele is. Mindehhez a megfelelő alapanyagokon túl fontos szempont a megfelelő technológiák alkalmazása. A jó gyakorlatok tehát optimálisak a gazdálkodó számára is, mindamellett, hogy a környezeti terhelést csökkentik.