Helyi szinten dől el, mit kezdünk az élelmiszer-hulladékból kinyerhető energiával.

Még a legalapvetőbb, létfenntartásunkhoz szükséges élelmiszereket is olyan nagyvonalúan kezeljük, mintha ezek korlátlanul állnának rendelkezésünkre, holott az élelmiszer-pazarlás megfékezésével egy kontinensnyi autó károsanyag-kibocsájtásának megfelelő mértékű üvegházhatású gáztól kímélnénk meg az emberiséget. A Biogáz Világszövetség (World Biogas Association) városoknak, helyi önkormányzatoknak szóló ajánlást fogalmazott meg a helyzet kezelésére.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 1,6 milliárd tonna élelmiszer vész el és vész kárba világszerte évente, ami súlyos környezeti és társadalmi-gazdasági károkat okoz. Az élelmiszer-hulladék rossz kezelése a természeti erőforrások, az emberi egészség, a folyók és a tengerek szennyezését és élelmiszerhiányt okoz, ezen felül a hulladéklerakókból származó metánkibocsátás hatalmas környezeti károkért felelős, nem beszélve arról az elszalasztott lehetőségről, amellyel a hulladékokat értékes energiává alakíthatnánk. Az élelmiszer-hulladék fenntartható módon történő kezelése akár 518 millió tonnával is csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami egyenértékű azzal, mintha az összes autót kivonnánk a forgalomból az Európai Unió útjairól.

A Biogáz Világszövetség által készített ajánlásban több alternatíva is szerepel az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásainak csökkentésére vonatkozóan – elsősorban az egyes települések cselekvési terveibe építhető technológiákra alapozva. A szelektíven gyűjtött élelmiszer-hulladék tekintetében mind közül a legerősebb fókusz az anaerob lebontásra irányul.

A Biogáz Világszövetség elemzése egyértelmű szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg a települések és az önkormányzatok számára az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásainak csökkentésére vonatkozóan:

–  nagyszabású élelmiszerhulladék-felvilágosító és -megelőzési kampányok szervezése;
–  kötelezni a vállalkozásokat az élelmiszer-hulladék elkülönített gyűjtésére;
–  biztosítani a háztartások számára az élelmiszer-hulladék elkülönített gyűjtését;
–  az élelmiszer-hierarchiának megfelelően előírni az élelmiszer-hulladékok hasznosítását akár állati takarmányként, komposztálással vagy anaerob lebontással történő felhasználás révén.


Forrás: Trademagazin.hu
Pixabay