A kecskeméti Pilze-Nagy Kft.-nél úgy gondolják, hogy nemcsak a táplálkozási szokások megváltozása fogja a jövőben a figyelmet a termesztett gombák felé fordítani, hanem az is, hogy a termesztésükhöz szükséges termesztőközeg a nagy mennyiségben rendelkezésre álló és ma még kevésbé hasznosított mezőgazdasági melléktermékből készül. Végeredményként a gombatermesztés a melléktermékek, hulladékok hasznosítása, értéknövelése által hozzájárul a fenntartható és körforgásos élelmiszer előállításhoz. Ez a szempont a klímaváltozás és a globális népességnövekedés okozta kihívások miatt egyre fontosabb.

A laskagomba termesztéssel és kereskedelemmel foglalkozó Pilze-Nagy Kft. már most elmondhatja magáról, hogy a gombatermesztés során keletkezett melléktermékek szinte 100%-át újrahasznosítják. A letermett termesztőközegből és egyéb szerves hulladékokból biogázüzemükben biogázt állítanak elő, amiből elektromos áramot termelnek. A keletkezett energiát felhasználják például a sátrak fűtésére, és így kevesebb fosszilis energiahordozóra van szükségünk. Ezzel a megoldással jelentősen csökkenthetik az ökológiai lábnyomunkat is.

Egy hektár szántóföld melléktermékének hasznosítása a gomba-biogáz komplex rendszerben: 3 tonna gabonaszalmából és 6 tonna vízből készült komposzton 2 tonna friss laskagomba terem. A visszamaradó 5 tonna letermett komposztból 0,5 tonna trágya és 25 tonna technológiai szennyvíz hozzáadásával 1000 kWh villamos energia, 800 kWh hőenergia és 29 köbméter biotrágya keletkezik, ami visszakerül a termőföldekre.
Ez az innovatív biomassza-hasznosítási modell jó példát ad arra, hogy miként lehet meglévő termelési rendszerek összekapcsolásával a lignocellulózban gazdag biomasszából több lépcsőben, kaszkádrendszerben élelmiszert, bioenergiát és biotrágyát termelni, vagyis hozzáadott értéket növelni az agrárium számára.

Forrás: pleurotus.hu; magyarmezogazdasag.hu