A brandenburgi Feldheim település Németország első energiafüggetlen települése. A Berlintől 60 km-re fekvő falu már 2010 óta önellátónak számít energiafelhasználásában, a saját helyi fűtési és villamosenergia-hálózatán keresztül. Energiarendszerének része biogázüzemi technológiája mellett a szél, a nap és a szilárd biomassza források felhasználása is.

A feldheimi decentralizált energiatermelési koncepció különlegessége a távfűtés és az áramellátás különálló hálózata, amelyen keresztül a helyben termelt hő és villamos energia közvetlenül a fogyasztókhoz kerül. Az Energiequelle GmbH ennek a koncepciónak a különböző komponenseit – köztük a legkorszerűbb, legmodernebb szélerőműveket és biogázüzemet – tervezte, kulcsrakészen telepítette, és az új hő- és áramelosztó rendszeren keresztül összekapcsolta őket egy regionális energiaellátó hálózatba. A település hőigényének kielégítésére a hidegebb napokon rendelkezésre áll egy 400 kW kapacitású faaprítékkal működő biomassza erőmű is, amely a helyi erdészeti ágazatból kikerülő hulladékfát hasznosítja. A rendszer része ezek mellett, a napenergia hasznosítás is, amely 9844 darab fotovoltaikus modullal történik már jelenleg is, 2,25 MWp teljesítménnyel.

A község 2008 óta rendelkezik saját biogázüzemmel, amelynek beépített elektromos teljesítménye 526 kW. Az üzem éves alapanyag szükségletét (8600 m3 szarvasmarha és sertéstrágya, 8700 t kukorica szilázs és 190 tonna egyéb növényi maradványokból), a helyi mezőgazdasági szövetkezet tagjai állítják elő. Az erőmű évente 4 millió kWh villamos energiát termel, amelyet a közüzemi hálózatba táplálnak be. Az energiatermelés során keletkező hőt egy külön telepített távfűtési hálózatba táplálják, amely a helyi lakosságot, az állattartó gazdaságokat és a kereskedelmi vállalkozásokat látja el. Az energiatermelés melléktermékeként évente mintegy 15 500 m3 fermentált anyag keletkezik, amelyet a mezőgazdasági szövetkezetnek szállítanak vissza tápanyag-utánpótlás céljára. Mivel a falu önellátó a fűtési energia tekintetében, Feldheim lakosai évente 259 000 liter fűtőolajat takarítanak az önellátó fűtési rendszerrel, így csökkentve költségeiket a környezet védelme mellett.

A teljes rendszer kiépítéséhez szükséges költségek előteremtésében, a regionális kormányzat és a különböző Európai Uniós források segítették a települést.

Forrás: https://nef-feldheim.info/http://telex.hu