A közép-kínai Hubei tartományban található Ezhou város déli peremén egy 26 emeletes épületben kezdi meg termelését a világ legnagyobb egy épületből álló sertésfarmja, amely évente 1,2 millió sertés levágására képes.

A kínai állam ezzel a beruházási támogatásával is próbálja a sertéshús iránti kielégíthetetlen keresletet enyhíteni, amely a legnépszerűbb állati fehérjének számít az országban. Lényeges megemlíteni a 2018 és 2020 közötti időszakban, akár 100 millió sertést is elveszíthetett az ázsiai ország az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az új, felhőkarcoló méretű telep október elején kezdte meg a termelést, az első 3700 koca befogadásával.

A beruházó cég nyilatkozata szerint a sertésfarm két épületből áll. A már működő termelési egység mögött egy azonos felépítésű és nagyságú épület megvalósítása befejezéséhez közeledik. A telep teljes üzemelése után együttesen 800000 négyzetméteres területet biztosítanak majd, mintegy 650 000 állat befogadására alkalmasan. A 4 milliárd jüan (473 millió font) értékű farmon szabályozott termelési körülmények (gáz, hőmérséklet, szellőzés) folyik a termelés, az állatok takarmányozásának ellátása több, mint 30 000 automatikus etetési ponton keresztül valósul meg. A sertéstartás folyamán keletkező trágyát biogáz előállítására használják, amely a telepen belül hasznosul az energiatermelési folyamatokban.

A kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium 2019-ben tette lehetővé a függőleges sertéstelepek megvalósítását. Indoklásuk szerint a többemeletes termelési modell hatékonyabb, biológiailag biztonságosabb és környezetbarátabb is a hagyományos telepeknél.


Forrás: theguardian.com; thetimes.co.uk