A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után a MOL-csoport átvette a Szarvasi Biogázüzemet. A társaság májusban kötött megállapodást a BayWa AG-vel az üzem megvásárlásáról, amely újabb fontos lépést jelent hosszútávú stratégiájának megvalósításában. A vállalat kiemelt célja, hogy tovább bővítse fenntarthatósági portfólióját és felgyorsítsa a zöld energiaátmenetet.


A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással. Az üzem évente több mint 40 000 tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további 53 000 tonna maradékanyagot (például hígtrágyát és trágyát) a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból. Ezen kívül mintegy 18 000 tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára.

A MOL-csoport folyamatosan bővíti bio- és megújuló energiatermelési portfólióját, hogy felgyorsítsa a zöld energiaátmenetet és erősítse a régió ellátásbiztonságát. A Szarvasi Biogázüzem megvásárlása nagyszerű lehetőség számunkra, hiszen amellett, hogy értékes szinergiákat tudunk kihasználni a vállalaton belül, az EU-s energiafüggetlenségi törekvéseket is támogatni tudjuk. Az akvizícióval hozzájárulunk a REPowerEU akcióterv megvalósításához, amely kiemelt területként kezeli a biogáz- és metántermelést.” –mondta Horváth Ádám, a MOL-csoport Downstream Új és fenntartható üzletágak igazgatója.

A kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb biogáz termelő kapacitással rendelkező erőműve egy olyan térségben helyezkedik el, ahol a MOL aktív kutatás-termelési tevékenységet folytat. Ez egyedülálló szinergiát nyújt, hiszen infrastruktúrát biztosít a biogáz létesítmények termékeinek fejlesztéséhez is. A MOL-csoport kiemelt figyelmet szentel a Szarvasi Biogázüzemben meglévő szaktudásnak, amellyel a fenntarthatósági portfólióját is tovább tudja fejleszteni.

A Szarvasi Biogázüzem akvizíciója összhangban a MOL-csoport hosszútávú SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájával: a vállalat kiemelt célja a zöld energiaátmenet felgyorsítása és kelet-közép-európai régió körforgásos gazdaságának beindítása. A MOL stratégiai partnerségekkel, beruházásokkal és kutatás-fejlesztési tevékenységekkel teszi fenntarthatóbbá vegyipari, petrolkémiai és finomítói tevékenységét.



Forrás:
mol.hu
baywa-re.com