A Guidehouse amerikai tanácsadócég legújabb jelentése szerint Európa (EU-27 + Egyesült Királyság, Norvégia és Svájc) 2040-re akár 111 milliárd köbméter biometánt előállítására is képes lenne. Ez a mennyiség az EU 2022-es gázfogyasztásának több mint 30%-át teszi ki. Megújuló és belföldi termelésű gázforrásként a biometán egyre nagyobb lendületet vesz, és az iparág gyorsan mozgósít az európai gazdaság számos ágazatának szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítására.



Az Európai Biogáz Szövetség (EBA) szerint a biogázok kiemelt szerepet fognak játszani az Európai Unió (EU) 2050-re történő nettó nulla kibocsátású jövőjének elérésében. Az Európai Bizottság a REPowerEU terv keretében azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az EU-ban évente 35 milliárd köbméter biometánt állítsanak elő, ami a jelenlegi termelés tízszeresére növelése. Európa ma 4 milliárd köbméter biometánt termel (a 2022-es legfrissebb EBA összesített adatai szerint), köszönhetően az újonnan épített létesítményeknek és a meglévő biogázegységek fejlesztésének. A biogáztermelés jelenleg 17 milliárd köbméter, amelyet főként kombinált hő- és villamosenergia-telepekben használnak fel.

Az EU figyelme most 2040-re, mint középtávú mérföldkőre fordul a klímasemlegesség felé. Az Európai Bizottság 90%-os üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátáscsökkentési célt javasol 2040-re a 1990-es szintekhez képest. Ez további intézkedéseket igényel az összes gazdasági ágazat dekarbonizálása érdekében. Az elkészült hatásvizsgálat azt mutatja, hogy még egy a gazdaság egészét érintő felgyorsított elektromosítási forgatókönyv esetén is jelentős gázkereslet marad fenn, amelyet fokozatosan megújuló gázokkal, például biometánnal lehet helyettesíteni.

A Guidehouse jelentésében becsült 2040-es európai biometán-potenciál 74 milliárd köbméter anaerob fermentációs és 37 milliárd köbméter termikus gázosítást foglal magában. A legnagyobb termelők 2040-ben a becslések szerint Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország, valamint az Egyesült Királyság lesznek. A dokumentum a 2022-es „Gas for Climate” tanulmány célzott frissítését is tartalmazza, amely ugyanazokat a feltételezéseket és módszertant követi, ugyanakkor a legfrissebb adatokat és meglátásokat is beépíti a 2030-ra és 2050-re vonatkozó potenciális becslések felülvizsgálatához. A legújabb elemzés szerint 2030-ban akár 44 milliárd köbméter biometán is előállítható Európában, 2050-ben pedig 165 milliárd köbméter.

A tanulmány a biometán-potenciál értékelésén túlmenően további betekintést nyújt az új alapanyagokba és technológiákba, amelyek növelhetik a biometántermelés lehetőségeit. E lehetőségek kiaknázásához kedvező és stabil politikai környezetre van szükség, amely biztonságot nyújt az érdekelt felek számára a biometán értéklánc egészében, de a megfelelő feltételek mellett jelentős lehetőségek várnak a kiaknázásra.

Forrás:
European Biogas Association