A hannoveri Agritechnica kiállítást szervező Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) és a Women in Ag Magazine szaklap által odaítélt “Nők az Agráriumban Díj” idei győztese a Mezőgazdasági kategóriában Kate Hoare lett, aki az Egyesült Királyságban egy fenntartható állattartó telepet alakított ki a hígtrágyatárolóhoz telepített gázfelfogó rendszer segítségével.

Kevin és Kate Hoare az Egyesült Királyságbeli Cornwall megyében működteti tejtermelő gazdaságát 2019 óta, mintegy 134 hektáron. Egy új megközelítésű, fenntartható mezőgazdasági modellt vezettek be, amelyben egy fedett gázgyűjtővel ellátott hígtrágyatározót alakítottak ki. A szigelt, fedett lagúna befogadóképessége közel 1 900 m3 nagyságú, és teljes mértékben megfelel a kormány Tiszta Levegő Stratégia szabályainak. Hat hónapig elegendő tárolási kapacitást képes biztosítani a gazdaságban meglévő 100 tehén hígtrágya mennyiségéhez.

A trágyatározó lagúnába kerülő hígtrágya felett két fedőréteg található, amely a létrejövő gázelegy összegyűjtésére, majd később a biometán tárolására szolgál. Az első réteg felfogja a keletkező nyers biogázt, amelyből egy szűrőrendszeren keresztül leválasztásra kerül az emberi egészségre is veszélyes kén-hidrogén tartalom. A gázelegy ezt követően visszakerül az első és második réteg közé, ahol lehetőség van akár egy hónapos tárolására is. A végső felhasználáshoz a gáz egy másik, ún. BioCycle elnevezésű folyamaton megy keresztül, amelynek során eltávolítják belőle a meglévő szén-dioxid részt, majd 200 bar nyomásra sűrítik, mielőtt gázpalackokba kerülne.

Az itt begyűjtött metán mennyiséggel egy New Holland T6.180 Methane Power típusú traktort és egy metán üzemű generátort is képesek ellátni a gazdaságban. A termelési folyamat végén természetesen rendelkezésre áll a folyékony állapotú kierjedt fermentlé is, amely a megfelelő technikával a legelőterületekre kijuttatható.

Az egész kialakított modell, nemcsak a tejtermelő vállalkozás inputköltségeinek csökkentését segíti elő a gázolaj és a műtrágya felhasználás kiváltása, illetve csökkentése által, hanem csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, az üvegházhatású gázok kibocsátását és a gazdaság karbonlábnyomát is.

Forrás:
media.cnhindustrial.com
agritechnica.com
fwi.co.uk