Az Európai Biogáz Szövetség (EBA) 2022-es jelentése szerint az elmúlt évben a biometán-termelés Európában közel 20 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió földgázimport-függősége 2021-es 83 százalékról 2022-re 97 százalékra változott.



Az egyre növekvő gázimport-függőség és a sürgető éghajlati vészhelyzetek fényében a fenntartható biogáz-termelés stratégiai jelentőségűvé vált Európában jelentette ki az EBA ügyvezetője.

2022-ben Európa biogáztermelése, beleértve a biogáz és a biometán összesített mennyiségét, elérte a 21 milliárd köbmétert. Ez a szám meghaladja Lengyelország teljes éves földgázszükségletét és az EU 2022-es földgázfogyasztásának 6 százalékát képviseli. A biometán-termelés önmagában 2021-ben 3,5 milliárd köbméterről 2022-re 4,2 milliárd köbméterre nőtt. Dániában a biometán aránya a gázhálózatban megközelítette a 40 százalékot, és a cél, hogy 2030 előtt ez a mennyiség a teljes gázszükségletet fedezze.

A biometán, mint megújuló energiaforrás, számos területen hasznosul. A 2022-es évben a termelt biometán 22 százalékát épületek fűtésére, 14 százalékát az iparban, 19 százalékát a közlekedésben, és 15 százalékát az energiatermelésben használták fel.

Európa importra való támaszkodása az élelmezésbiztonság szempontjából is kockázatokat jelent, tekintettel az importált kémiai műtrágyákra való függőségünkre. Az EBA adatai alapján Európa 2022-ben 31 millió tonna (szárazanyag) a biogáztermelési folyamat eredményeképpen előálló fermentált anyagot állított elő, és ezzel már fedezheti az EU nitrogén alapú műtrágyaigényének 15%-át (Feltételezve, hogy az EU 27 tagállamának nitrogén-műtrágya iránti igénye körülbelül 11 Mt/év). Ez a mennyiség 10 millió tonna CO2 kibocsátás és 2 milliárd köbméter földgázfogyasztás megtakarítását jelentheti.

Az EBA szerint a 35 milliárd köbméter biometán előállításának célja elérhető, ha a biometán-termelés éves növekedési üteme körülbelül 30 százalék. Ez a növekedési szint elérhető, de optimális piaci feltételek biztosítására lesz hozzá szükség.



Forrás:
European Biogas Association