Érdekházasság – napelem és infrapanel: sztárvendégünk az infrapanel

Aki olvasta az előzményeket tudja, hogy kikísérletezzük, hogyan működik együtt a napelem és az infrapanel. Aki nem olvasta, ittittitt és itt megteheti.

Elérkeztünk a cikksorozat talán legizgalmasabb pillanatához, amikor megismerhetjük a főszereplőt, az infrapanelt. Én legalábbis ezt a részt vártam már nagyon. Azt korábban már említettem, hogy a telepítésre egy decemberi szombat délelőtt került sor. Az egész telepítés nem igényelt 4 órát sem. A rendszer pedig elkezdett fűteni. Számomra az egyik legfontosabb kérdés az volt:

  • Hogyan tudja majd befűteni a helységet?

Mert mekkora is otthon egy gázkazán? 17-24 kW? Hány kW egy inverteres klíma? 3,5? Na és egy gázkonvektor? 3,5 – 5,8? Csak hogy legyen össze hasonlítási alapunk, ide 1.600 W, azaz 1,6 kW került beépítésre. Ez körülbelül akkora teljesítmény, mint egy gyengébb hajszárítóé. Vagy porszívóé. A kávégépem vesz fel 1.600 Wattot a hálózatból, hogy felfűtse a vizet és ledarálja a kávébabot a reggeli presszóhoz. Bocs’ fiúk, de ti ezt komolyan gondoltátok? És igen. Komolyan gondolták. Az első meglepetés akkor ért, mikor megtapasztaltam, hogy a meleg eléri a fejemet. Ne durva, sugárzó hőre gondoljanak. Biztosan voltak már olyan kerti buliban, ahol gázos infrasugárzók fűtötték a szabadtéri asztalok környékét. Nem ez nem olyan. Ez körülbelül olyan, mint amikor az árnyékból kiállunk a napsütésre, és elér bennünket a Nap melege. Volt valaki mostanában síelni? És kibújt az overálból a hegytetőn, mert meleg volt? Ha nem is ennyire drámaian, de itt is hasonló a helyzet. A szoba hőmérséklete ugyan csak 12 fok volt, de a panel alatt a sugárzási zónában kellemes meleg töltötte be a teret. És igen, ezt az érzés az írja le a legjobban, mint ha a nap sütne rád. De úgy is megfogalmazhatnám, mint ha valaki a válladra terítene egy puha meleg pokrócot.

A kezdeti örömöt követően beprogramoztam a termosztátot. Nem bonyolítottam túl, állandó 21 fokot állítottam be. Az iroda falai hidegek voltak. Karácsony környékén mínuszok voltak odakint. Hagytam hát had fűtsön. A levegő pár óra alatt elérte a kívnt hőfokot, de a falaknak kellett egy nap, míg rendesen átmelegedtek. Nekem egy Computherm Q7-es programozható termosztát lett telepítve. A termosztátot nagyon helyesen a sugárzási zónán kívülre tettük. És mivel a levegő hőmérséklete vezérli, így kikapcsolja a paneleket ha azok elérik a kívánt értéket. Természetesen az, hogy a helység milyen gyorsan hűl ki, esetünkben egy adottság. Korábban már írtam, hogy a 2012-ben érvényes előírásoknak megfelelően 25 cm kőzetgyapottal van szigetelve a tetőtér. Azért nem hűl ki olyan gyorsan. Többször is próbálgattam a két ünnep között, nagyon kellemes volt. teljes komfortot nyújtott a nálunk vendégeskedő személyeknek is. Ők meg nem mondták volna, hogy a meleget a 4 db fehér lapból kapják a mennyezeten. Ha visszaemlékeznek, volt pár éjszaka, amikor -12 -15 fok volt odakint. Na, ilyenkor is derekasan helyt állt.

Ekkor még nem volt meg a mérőrendszer, amit januárban sikerült telepíteni. A szubjektív hőérzet, és a szoba hőmérséklete rendben volt, rendben van. Az első kérdésemre, hogy hogyan tudja ez majd felmelegíteni a helységet, megkaptam a választ. Így. Tökéletesen. És ezen nagyon meglepődtem. De ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk, mérni is kell. Mérni kell a tényleges hőmérsékletet, a hőeloszlást és a legfontosabbat, a villamos energiafogyasztást. Mivel szakmai pályafutásom első öt évében egy kutatóintézetben voltam kutató, így kézenfekvő volt, hogy a gödöllői NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet segítségével állítjuk össze a mérőkört. De erről bővebben a következő részben.

Addig is nézegessék az infrapanelek online katalógusát itt.

Dr Solar

Forrás: energiatakarek.hu