Zöldülő ,,Alma, avagy az Apple is a megújulók pártján

A tiszta energia elérése érdekében az Apple világszerte fektet be, és gyártat megújuló energiaforrások felhasználására alkalmas eszközöket, többek között például napelemeket, szélerőműveket, biogáz üzemanyagcellákat és más energiatároló technológiákat. Az Apple 100%-ig tiszta energiafelhasználása magában foglalja a létesítményeiket 43 országban, köztük az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában és Indiában.

A vállalat adatközpontjai már 2014 óta teljes mértékben megújuló energiára támaszkodnak, de természetesen az új cupertinói főhadiszállás, az Apple Park esetében sincs ez máshogy, a méretes komplexum tetején 17 megawatt teljesítményű napelem-erdő található, de az épülethez további 4 megawattot produkáló biogáz-üzemanyagcella rendszer is tartozik. Az alkalmazott üzemanyagcellás megoldás, tulajdonképpen egy elektrokémia galvánelem, amelyben az áramtermelő folyamat, valamilyen szénhidrogén tüzelőanyag (pl.biogáz) oxidációját jelenti. A központ, mikor termelésénél kevesebbet fogyaszt, azt visszatáplálja a helyi elektromos hálózatba.

A jövőre nézve a cég már Iowában, illetve Dániában is tervezi legújabb adatközpontjainak építését, amelyek az első naptól kizárólag megújuló energiával üzemelnek majd, továbbá 2019 végétől egy oregoni szélerőmű-parktól is mintegy 200 megawattnyi teljesítményt vásárol. Mindezek mellett vállalta, hogy 2020-ig négy, esetleg akár öt GW megújuló forrásból származó energiát táplál a hálózatokba.

Az Apple ráadásul nem csak házon belül népszerűsíti a megújuló energiaforrásokat, beszállítói közül újabb kilenc jelentette be ugyanis az utóbbi időben, hogy maga is száz százalékban zöld energiára tér át. Ezzel már 23-ra nőtt a cég „kizöldített” beszállítóinak a száma, nekik hála pedig az Apple adatai szerint 1,5 millió tonna üvegházhatású gáztól mentesült a légkör 2017-ben.

Forrás: apple.com, hwsw.hu