Napelemes töltés és telefonos riasztás: rendelhető a jövő biciklizárja

Már rendelhető a mobillal nyitható okos biciklizár, amely napenergiával működik, a tolvajok próbálkozására figyelmeztet, vészhelyzetben segítséget nyújt, egy alkalmazással pedig a világon bárhonnan bárkinek átengedhetjük a kerékpár használatát.

Biztonsága érdekében dobja el lakáskulcsát! Ezt akkor tanácsolta a HVG, amikor az elérhető áron kapható okoszárakat mutatták be, otthonaink modern védelme után pedig hasonló technológiát kapunk kerékpárunk megóvásához is. A Skylock nem egy átlagos biciklizár, ugyanis androidos mobilunkhoz vagy iPhone-unkhoz csatlakoztatható, így egyetlen gombnyomással zárhatjuk le vagy nyithatjuk ki, Bluetooth-kapcsolattal pedig ehhez az is elég, ha a bicikli mellé állunk, de ez a kényelmi funkció csak a kezdet.

Fotó: Mashable

A Skylock ugyanis például a mobilra értesítést küld, ha bárki hozzáér a kerékpárhoz, azaz valószínűleg el akarja lopni. Beállítható egy segélyhívó szám is, ugyanis a zár az ütközésből érzékeli, hogy valószínűleg balesetet szenvedtünk, ha pedig valahogy a mobil után tudunk nyúlni, csak egyetlen gombnyomás például a mentők tárcsázása. Ha egy barátunknak szüksége van a biciklire, pár kattintással bárhonnan engedélyezhetjük számára, hogy a zárat, és ezzel együtt a biciklit is használni tudja, csak a szolgáltatáshoz tartozó alkalmazást kell ehhez letöltenie.

A töltés egyszerűsége is remek, hiszen napelemmel működik, 12 óra napsütés pedig félévnyi működéshez elég. Tekintve, hogy a biciklizés miatt mennyit vagyunk a szabadban, gyakorlatilag sosem kell tölteni, de ha mégis és erre gyorsan van szükség, akkor USB-csatlakozóval erre is van lehetőség.

Sajnos nem olcsó, Magyarországra szállítással 188 dollárért (kb. 50 ezer forint) itt előrendelhető, érkezése valamikor nyáron várható. Ha viszont elég a mobillal történő nyitás/zárás és a barátokkal történő megosztás lehetősége is, akkor a kedvezőbb árú Bitlockis remek megoldás lehet, amely szintén nyárra rendelhető hazánkba 154 dollárért (kb. 42 ezer forint).

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu