Már biometános takarmánykeverő kocsival is dolgozhatunk

A Saviglianóban található cég az alternatív üzemanyagok és megújuló energiaforrások felhasználásával működő meghajtási rendszerek fejlesztésére szakosodott, Holdim Group Ecomotive Solutions-sal közösen fejlesztette ki a biometánnal meghajtott kiosztó kocsit. Már magában a takarmánykeverés módjában sem átlagos a Rotomix5 ECO, hiszen horizontális forgású, hátrafelé billenthető, zárt, henger alakú, 26 m3 kapacitású tartályban keveri a takarmányt. A gyártó tájékoztatása szerint azért alkalmazzák ezt a megszokottól eltérő keverési megoldást, mert ennek meghajtásához sokkal kevesebb teljesítményre van szükség, mint a vertikális csigás megoldású keveréshez. A tartályt hidraulikus mozgatású frontmarófejjel szerelt elevátorral tölti meg, továbbá lehetőség van egy tölcséres adagolóval adalékanyagok, abrakkeverékek bekeverésére is.

A biometán-meghajtású motort az FPT Industrial szállítja, amelynek sokéves tapasztalata van az ilyen típusú erőforrások gyártásában. A metán motor teljesítménye ugyanazt a működési szintet biztosítja, mint a dízelmotoros meghajtás. A biometán motor esetén a működés gazdaságosabb és környezetbarát. Az ökológiai működés előnye, hogy zárt istállókban is működhet anélkül, hogy sok káros anyagot kerülne a levegőbe. Az alternatív erőforrással jelentősen csökkent a gép zajszintje is.

A gyártó szerint a gép kezdeti nagyobb beruházási értéke viszonylag gyorsan megtérül, különösen azon felhasználók számára, akik saját biometánt képesek előállítani.

Forrás: gepmax.hu