Az Energiaügyi Minisztérium a környezetvédelmi társadalmi szervezetekkel és iparági szereplőkkel közösen kezdi meg a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálatát.


A Minisztérium fenntartja a korábbi klímapolitikai célkitűzéseket, de a drasztikusan megváltozott környezetben indokoltnak tartja a vállalások finomhangolását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter közös gondolkodásra kérte a környezetvédelmi társadalmi szervezeteket az akár már rövid távon eredményt ígérő beavatkozási lehetőségek feltárása érdekében.

Előzetesen fejlesztésre érdemes közös nevezőként azonosították a nukleáris energia hosszútávú alkalmazása mellett az energiaközösségek ösztönzését, az energiahatékonyság javítását, az időjárásfüggőkön túl más megújuló energiaforrások, a geotermikus energia és a biomassza, biogáz fokozott hasznosítását.

A jelenlegi évtizedre szóló Nemzeti Energia- és Klímaterv elkészítése óta alapjaiban rajzolódott át az energiapiaci és az általános gazdasági környezet is. A dokumentum finomhangolását ezen felül például a naperőművi kapacitások vártnál sokkal gyorsabb bővülése is időszerűvé teszi. az akár már rövid távon eredményt ígérő beavatkozási lehetőségek feltárása érdekében.



Forrás:
kormany.hu
triolet
pixabay