Kávé mellé egy kis biogáz

A finnországi Paulig gyárban a kávégyártás során keletkező maradék anyag három féle módon hasznosul: biogázt állítanak belőle elő, komposztálják vagy instant kávé gyártáshoz alapanyagként értékesítik. 2015-óta Vuosarri városában pörkölik a Paulig márkájú kávék teljes mennyiségét, 100%-ban megújuló forrásból előállított biogáz felhasználásával. A földgázüzemű működésről történő váltással a cég éves szén-dioxid kibocsátása 2 700 tonnával csökkent, ami közel 1 300 benzinüzemű gépjármű kibocsátásával egyenértékű.

A Paulig cég évente 45 millió kiló kávét pörköl, amely közel 100 millió csomag kávét jelent értékesítésben. Az egyes termékek csomagolásán is megjelenik a biogáz címke, amely bizonyítja a fenntartható módon történő előállítás meglétét.

A vállalat Észtországban is jelen van, ahol kampányt indított és 25 nap alatt 4,4 tonna zaccot gyűjtöttek be a programhoz csatlakozó 20 vállalatnak és a lakosságnak köszönhetően. Ennek köszönhetően a Nelja Energia energiavállalat több mint 2 000 kWh bioenergiát állított elő biogáz erőművükben a begyűjtött alapanyagok felhasználásával. Ezzel a zöld energiával egy hónapig fedezni tudták az ottani SOS Gyermekfalu öt háztartásának energiaigényét. A programsorozatot folytatva, a vállalat felhívására Litvániában 13,5 tonna elhasznált kávézacc került összegyűjtésre, több mint 200 helyi cég közreműködésének köszönhetően.

A begyűjtött mennyiséggel megtermelt energia által, sikerült Vilnius óvárosának utcáit bevilágítani.

Forrás: pauliggroup.com, baristainstitute.com