Így lesz Új-Zélandon az élelmiszer-hulladékokból biogáz
Új-Zélandon éves szinten 327 000 tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amely jelenleg országszerte hulladéklerakókban hasznosul. A tervek szerint 2022-ig megvalósuló biogázüzemben évente 75 000 tonna, helyi vállalkozásoktól, illetve egyéb lakossági forrásból származó begyűjtésből összeálló szerves anyag mennyiséget fognak feldolgozni az északi sziget, Reporoa városát érintő régióban. Az óriási mennyiségű, környezetszennyező hulladék eltüntetése önmagában is nagy jelentőségű, de emellett az üzem 2 500 háztartás ellátására elegendő villamos energiát is előállít, mintegy 2 000 hektár termőföld igényeit fedező biotrágya mellett. A keletkező gázból leválasztott szén-dioxid és a maradék hőenergia a T&G Fresh cég üvegházas paradicsom termelési rendszerében hasznosul. Andrew Fisher, a közelmúltban állami díjjal kitüntetett Ecogas vállalat igazgatója szerint a végeredmény egy „szénsemleges” megoldás, amely forradalmasíthatja a szerves hulladékok hasznosítását, egyúttal akár 10 000 tonna szén-dioxidot is kivonhat a légkörből, ami 218 400 tonna fa ültetésével egyenértékű. A 16,84 millió eurós beruházást az Ecogas és a helyi önkormányzat által kerül finanszírozásra. A vállalat terveiben szerepel egy további üzem megvalósítása is, Auckland városának térségében.