Biogázzal az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen

Ez év júniusában, a World Biogas Association szervezet jelentésében a biogáz globális lehetőségeiről tett közzé adatokat. A jelentés rávilágított az anaerob fermentáció több részterületet felölelő előnyeire, úgymint a megújuló energia előállítása, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, valamint a szerves tápanyagok és a széntartalom meglétére, talajban történő felhasználásra.  A dokumentum emellett felvázolja a biogáz technológiák lehetséges szerepét is a Párizsi Egyezmény szerinti éghajlatváltozási célok teljesítésében. A legfontosabb megállapítás, hogy az anaerob fermentáció által csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 3 290–4 360 Mt COekvivalens mennyiségben, ami megegyezik a világ jelenlegi üvegházhatású gázkibocsátásának 10–13% -os nagyságával. Ezen számok elérhetőek a biogáznak, mint megújuló energiaforrásnak hasznosításával, alapanyagként szerves hulladékok, melléktermékek felhasználásával, elkerülve ezáltal a fosszilis tüzelőanyagok előállítását, továbbá a növényi biomassza égetését és az erdőirtást a jelenleg elérhető és széles körben alkalmazott technológiákkal.

A World Biogas Association számításai szerint az 50 millió mikro fermentor mellett, 132 000 darab kis, közepes és nagy méretű erőmű működik jelenleg is. Ezen túlmenően világszerte 700 biometán egység is található, azonban így is csak 1,6–2,2% -át használjuk fel a globálisan meglévő potenciálnak. A földön jelenleg elérhető és fenntartható módon termesztett / visszanyert főbb alapanyagokból (állati trágya, élelmiszer-hulladék, szennyvíz, növényi maradványok és energianövények) 10 100–14 000 TWh energia állítható elő. Ez az energia képes fedezni a világ primer energiafogyasztásának 6 – 9%-át, illetve a világ szénfogyasztásának 23-32% -át. Villamos energiaként történő felhasználáskor a világon elfogyasztott mennyiség 16–22%-át tudja kielégíteni. A gáz tisztítása után kapott biometán alkalmazásával, pedig lehetőség van 993–1 380 milliárd köbméter földgázt helyettesíteni, ami a világon jelenleg felhasznált földgáz 26–37% –át jelenti.

A megvalósításához politikai és szabályozási támogatásra van szükség, mivel az energiatermelés szén-dioxid mentesítésének képessége attól is függ, hogy képes-e legalább egyenlő feltételek mellett működni a meglévő piaci szereplőkkel. A biogáz előállításakor a meglévő járulékos előnyöket (hulladék kezelése, energia előállítás, továbbá termésnövelő anyag létrehozása) gyakran nem veszik figyelembe, azaz az üzemeltetők nem kapnak kompenzációt ezekért a pozitív externáliákért.

Az anaerob fermentációs technológiák felhasználásra készek, kidolgozott rendszereknek számítanak már napjainkra. A folyamat eredményeképpen előállított produktumokkal, pedig energiaelőállításhoz, üzemanyagként a közlekedésben és áruszállításban, valamint a kierjedt fermentlé által a tápanyagutánpótlás területén is széleskörben alkalmazhatóak.

Forrás: www.worldbiogasassociation.org/