A jövő bajnokai – Bike-Zone Gödöllő Utánpótlás

Pont egy éve, hogy egy gödöllői általános iskolában felhívást tett közzé egy helyi kerékpáros egyesület, melyben gyerekeket toboroztak a „hétvégi bringatúrához”. A meghirdetett találkozó helyszíne és időpontja rendben is volt, gyerekek is voltak szép számmal, éppen csak a „bringatúra” nem stimmelt. Ugyanis, mint a csapat vezetőjétől megtudtuk, az egyen mezbe öltözött gyerkőcök vérbeli versenyzők, a Bike-Zone Gödöllő utánpótlás csapata. Ezek a 6 – 9 éves lurkók az iskola után kimennek a természetbe, kerékpároznak egy jót, és hétvégenként sorra nyerik a Magyar XCO bajnokság versenyeit U9 és U11 kategóriákban. Na, innen kezd érdekes lenni a dolog, ki is ez a Bike Zone és mi is az az XCO?

Bike-Zone Gödöllő

Bike-Zone Kerékpáros Egyesület 2000-ben alakult 26 fővel, és elsősorban a kerékpározás a kerékpáros versenyzés népszerűsítése volt a cél. Aztán az aktív klubtagok szépen felnőttek, gyerekeik születtek, majd elhatározták, hogy a versenysportban megszerzett tudásukat átültetik a jövő reménységeibe. 2013 óta kifejezetten versenycentrikus edzéseket tartanak alsó tagozatos gyerekek számára. Az edzések során a gyerekek megtanulják a kerékpár magabiztos kezelését, a le- és felszállást, a különböző fékezési és kanyarodási technikákat, és növelik az általános erőnlétet. A klub a mountain bike, azon belül is az XCO (olimpiai cross-country), az XCM (cross-country maraton), és a télen népszerű Cyclo-Cross szakágakra specializálódott. Az edzések tematikája is e területek sajátosságaira épül. A kis versenyzők a tudásukat a hétvégenként megrendezése kerülő versenyeken kamatoztatják, ahol sorra a dobogó legfelső fokára állnak.

Gyerekedzés a mindennapokban

Mindenkiben ott van a versenyző, a kérdés az, kiből sikerül előcsalogatni. Az edzők mindent megtesznek ennek érdekében. A korosztálynak megfelelő játékossággal, de mégis célirányosan készítik fel a gyerekeket, akik az edzést az első pillanattól az utolsóig nagyon élvezik. Ráadásul a programból nem maradnak ki a szülők sem. Lelkes anyukák és apukák segítik a felkészülést, akik nem ritkán maguk is belekóstolnak a sportba a kicsik sikerei láttán. Jó időben a Gödöllőt övező hegyek és erdők, míg a téli időszakban tornaterem biztosítja a helyszínt a tartalmas időtöltéshez. Az edzők professzionális és áldozatos munkáját dicsérik a gyerekek versenyen elért eredményei is.

Bajnok csapat

Már az első évben nagyon sok dobogós hely született. A csapatnak az XCO U9 kategória országos bajnoki címét is sikerült megszereznie mind lány, mind fiú kategóriában. Ez megfelelő önbizalmat és erőt adott a folytatáshoz. Bár az idei év hivatalos díjátadójára csak december 5-én kerül sor, de az XCO kupasorozat győztesei U9 lány és fiú- illetve az U11 lány kategóriákban is a Bike-Zone tagjai közül kerülnek ki, valamint U9 lány kategóriában is országos bajnokok. Persze a versenyzés nem csak az eredményekről szól. Aki már vett rész mountain bike gyerekversenyen az tudja, hogy mekkora üdvrivalgás és szurkolás övezi a gyerekek küzdelmét. Izgatott szülők, családtagok, csapattársak és barátok bíztatják az éppen versenyben lévőket, miközben ők minden erejükkel megfeszülve küzdenek a jobb helyezésért. És a siker nem marad el, ugyanis a kitartó munkának a legtöbbször megvan az eredménye. Mint például múlt hétvégén, a 7. Kőbányai Bringa Park Kupán, ahol az alábbi helyezésekkel zárták a lurkók a versenyt:

  • U7 fiú 1. hely
  • U9 fiú 1. és 3. hely
  • U11 lány 1. és 2. hely
  • U11 fiú 1. és 2. hely
  • U 13 fiú 1. és 3. hely

A Bike-Zone túl azon, hogy a jövő bajnokait neveli, szemléletet formál és az egészséges, életmód követésére ösztönöz. Ezért az Energiatakarék 2015. évtől kezdődően kiemelten támogatja az Egyesület munkáját. További sok sikert kívánunk, a napelem legyen veletek! 🙂

A fotókért köszönet Máhr Attilának.

Forrás: energiatakarek.hu