A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által alapított Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpont – nemzetközileg egyedülálló módon – a gödöllői campus területén képződő összes biológiailag bontható hulladék felmérését és helyben hasznosítását, valamint a legújabb körforgásos gazdasági ismeretek megosztását segíti. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a jövőben országosan alkalmazható modelleket is kidolgoznak a MATE szakemberei.

Magyarországon évente több mint 30 millió tonna mezőgazdasági hulladék és melléktermék keletkezik, amely a 1,5 millió tonna konyhai és zöldhulladékkal együtt óriási kihívásokat és egyben lehetőségeket is jelent a körforgásos gazdasági modell hazai megvalósításához – hangzott el a tudásközpont alapítása alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

A körforgásos gazdaság legfőbb célja a hulladék keletkezésének minimalizálása, valamint a gazdaságban használt termékek, anyagok és erőforrások értékének lehető leghosszabb ideig történő megóvása és fenntartása, az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) és az ahhoz kapcsolódó cselekvési terv szerint. Ennek minél hatékonyabb hazai megvalósításához járul hozzá a MATE új tudásközpontja. Az új tudásközpont segíteni fogja az egyetemi hulladékgyűjtési rendszer újjászervezését, a kapcsolódó tudományterületek közötti szinergiák megvalósulását, a jogalkotók és az államigazgatás számára, pedig gazdaságilag és tudományosan is megalapozott információkat szolgáltat majd.

A hivatalos megnyitón a Tudásközpont vezetője Dr. Boros Anita és a projekt szakmai vezetője Dr. Aleksza László mellett beszédet mondott Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Dr. Csányi Sándor a MATE Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Dr. Gyuricza Csaba rektor is.

Forrás: uni-mate.hu