Érdekházasság – napelem és infrapanel első randevúja

Aki olvasta az előzményeket tudja, hogy kikísérletezzük, hogyan működik együtt a napelem és az infrapanel. Aki nem olvasta, itt és itt megteheti.

Az első randira egy gödöllői irodában került sor. Ha úgy tetszik, ez az én dolgozószobám. Az iroda 2012-ben épült egy társasházi épület tetőterében, az akkori energetikai előírásoknak megfelelően. Velux tetőtéri ablakok, 25 cm Rockwool kőzetgyapot a tetőhéj alatt és 10 cm EPS a homlokzaton került beépítésre. Azaz hőtechnikailag korszerűnek mondható. Maga az iroda bruttó 43 m2, de mivel tetőtérben van, a hasznos terület csak 39 m2.

Ugyanebben az évben telepítettünk rá egy kicsi 1,5 kW teljesítményű napelemes rendszert, ami 6db 250W-os Hymon Energy modulból és egy 1,5 kW-os Growatt inverterből áll. Ez a rendszer az elmúlt években az iroda energiaszükségletét fedezte, sőt, annál kicsit többet is.

A helység és a napelemes rendszer tehát adott volt, kellett hozzá a fűtés. Ehhez azonban ki kellett számítani a fűtési igényt. Zsombor elkérte tőlem a tervrajzokat, és kiszámolta, hogy az iroda fűtéséhez 1.600 W teljesítmény szükséges. Gondolkodtunk, hogy padló-, fal, vagy mennyezetfűtést telepítsünk. A padlófűtés fizikáját ár ismertem, és nagy felfordulással járt volna az iroda padójának a felbontása. A falfűtés már könnyedén megoldható lett volna, de engem az érdekelt a legjobban, milyen ha fentről jön a meleg? Milyen érzése, ha úgy fűt a panel, ahogy Nap süt le rám? Így végül a mennyezetfűtésben maradtunk Zsomborral. Így 4 db 400W-os infrapanellel meg tudtuk oldani a fűtést. A rendszer kiépítése a 4 db VandenBosch infrapanellel digitális időzíthető termosztáttal, telepítéssel együtt listaáron bruttó 293.000,- Ft-ba került. Megalkudtunk, kértem a telepítést.

A telepítésre egy decemberi szombat délelőtt került sor. Mivel a mennyezetre kerültek a modulok, és a mennyezet gipszkarton, ezért nagyon gyorsan és esztétikusan meg lehetett oldani a telepítést. Attila a villanyszerelő és Zsombor reggel a megbeszélt időpontban 8 órára érkeztek. Tartottak egy rövid eligazítást, megbeszéltük a panelek kiosztását, és én hagytam is Attilát dolgozni. Már dél előtt készen is volt, így az egész telepítés nem igényelt 4 órát sem. A rendszer elkezdett fűteni.

Az első randi mindig izgalmas. Mindketten a legjobb formájukat szerették volna hozni, őszinte együttlétre számítottak, de az összes titkukat mégsem szerették volna elárulni egymásnak az első találkozás alkalmával. Nem ismerték egymást, mégis úgy gondolták, hogy hosszútávon gyümölcsöző kapcsolat lehet az övék, ami nemcsak a saját igényeiket elégítik ki, hanem abból mindenki tud részesülni. Édesnek és energiával bizsergetőnek tűnt a terv elsőre, egyik fél sem szerette volna elkapkodni az első találkozás báját, ezért a kimért és óvatos viselkedést választották, hogy az első reakció meghatározó legyen, ugyanakkor egy melegséggel teli érzést keltsen a másikban, egy olyan vágyat, ami azt sugallja, hogy „találkozzunk újra!”

Dr Solar

Forrás: energiatakarek.hu