Villamos energia mikrohálózatok a mezőgazdaság számára

2019-12-16

A 2019-es hannoveri Agritechnica kiállításon a Rolls-Royce decentralizált MTU-Microgrid elnevezésű mezőgazdasági alkalmazási lehetőségeket mutatott be akkumulátoros tárolókkal és intelligens vezérléssel. A független villamosenergia-hálózatok (mikrohálózatok) a Rolls-Royce által kifejlesztett microgrid vezérlő rendszer segítségével kombinálják a megújuló energiaforrásokat az akkumulátoros tárolással, a gáz és dízel aggregátokkal, ezáltal csökkentve a szén-dioxid kibocsátást az energiatermelés során.

A technológiát jövőben alkalmazók függetlenebbé tudnak válni az áramhálózattól, és integrálhatóvá válnak a meglévő energiaforrások, például a napenergia- és biogázüzemek, ami pénzügyi előnyöket kínálhat. Biogázüzemi felhasználást vizsgálva, az erőművekben megtermelt villamos energiát a nyilvános hálózatba történő folyamatos betáplálás helyett, az MTU EnergyPack elnevezésű megoldásában tárolhatják. Az intelligens energiagazdálkodás által vezérelt rendszer csak akkor táplálja az energiát a hálózatba, amikor csúcsidőben szükség van rá, így magasabb átvételi árak érhetőek el és a szabályozhatóság is javul.

A microgrid rendszer alternatív felhasználási lehetőségeket kínálhat a fotovoltaikus alkalmazások és az üvegházak önálló működésének biztosításához is.


Forrás: www.agrotrend.hu; rolls-royce.com


Galéria

Ragoncza Ádám

Okleveles mezőgazdasági gépészmérnök vagyok, szakterületem a megújuló energiák, azon belül is a biogáz és a napenergia. Pályafutásomat kutatóként kezdtem, majd váltottam a projektfinanszírozásra, projektfejlesztésre, projektmenedzsmentre, végül a cégvezetésre. Mindig is megújuló energiákkal foglalkoztam nagyvállalati ügyfélkörrel, de 2011 óta egy új üzletággal a lakosság felé is nyitunk.

Kapcsolat

Nawaro Kft., 2020

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon: +36 28 554 919
Mobil: +36 20 993 3303
Email: info@nawaro.hu
Web: www.nawaro.hu