Új trendek a napelembizniszben – INTERSOLAR Europe 2015 beszámoló; München

INTERSOLAR Europe 2015 – München

Több mint 40.000 látogató és 1.000 kiállító részvételével zárta kapuit Európa legjelentősebb szolár kiállítása az INTERSOLAR.

Több mint 72.000 m2 tömény napenergia. Ezt kínálta idén is az INTERSOLAR kiállítás Münchenben, ahová az Energiatakarék szakértői is ellátogattak. Bár első pillantásra a kiállítás mérete az évek alatt zsugorodott, még így is hatalmas információdömping ez a hazai energetikai kiállításokon szocializálódott látogatónak. A kiállításról idén távol maradtak a napelemes gyártósorok forgalmazói és sokkal inkább a bevált és kipróbált márkák képviseltették magukat. Ez számunkra egyértelműen egy piaci konszolidáció eredménye.

A napelemes villamosenergia termelés megháromszorozódhat az elkövetkező 5 évben

Az elmúlt évek során a nemzetközi napelemes piac nagy változásokon ment keresztül. Global Market Outlook for Photovoltaics 2015-2019 riport szerint 2014-ben 40GW új termelőkapacitás létesült világszerte és ez a teljesítmény 5 éven belül megháromszorozódhat, azaz elérheti az 540 GW-ot is. A legdinamikusabb növekedés Kínában, Japánban és az USA-ban figyelhető meg.

2015 főbb trendjei

A napelemmel előállított villamos energia átvételi árában megfigyelhető csökkenés új befektetési- és üzleti modelleket generált. A korábban megszokott villamos energiatermelés és értékesítés felől egyre inkább a saját villamos energia fogyasztás csökkentése, a smart-grid hálózatok és az energiatárolás jelentik az új irányokat.

Az energiatárolás egyébként meghatározó témája volt a kiállításnak. Több standon is találkozhattunk a Tesla Powerwall akkucsomagjával, de más gyártók is bemutatták saját megoldásaikat az energiatárolásra.

Elektromos autók

Talán soha nem volt még ekkora az elektromos autó kínálat, mint az idei INTERSOLAR-on. A Tesla mellett a BMW és a Mercedes Benz is bemutatta a maga elektromos megoldásait, utóbbi ráadásul a saját energiatárolóját is elhozta a nagyérdeműnek.

Újdonságok

A mi szemünk leginkább egy modulon akadt meg. Ez nem volt más, mint a REC Twin Peak Series modellje. Eleinte hosszasan nézegettük, nem tűnt fel a trükk. Aztán megláttuk a hagyományostól eltérő 120 felezett cellás 2×3 stringes felépítést és leesett az állunk. A felezett cellák kisebb veszteséget, a PERC technológia nagyobb hatásfokot eredményez, így a hagyományos 60 cellás modulokhoz képest 10% teljesítmény növekedés érhető el. Akár 280 W egy 250W-os modul méretéből. Ez nem csak nekünk tetszett, de az INTERSOLAR zsűrijének is, akik a REC Twin Peak Series modulnak ítélték a napelemes kategória nagydíját. A termék hamarosan az Energiatakarék prémium palettáján is elérhető lesz.

Slusszpoén

Ha az ember levezet 600 kilométert és végignézi több mint 1.000 kiállító portékáját 72.000 m2-en, a nap végére óhatatlanul megéhezik és megszomjazik. Velünk sem történt ez másképp. Épp a jól megszokott sörözőnk felé tartottunk, amikor egy Tesla tábla bukkant elő a fák mögül. Követtük a nyomot és a táblák egy Supercharger-hez vezetettek, ahol nem csak a töltő, de egy szerviz és vagy 20 elektromos szuperautó várt minket. És ekkor még nem is ittunk……

Forrás: energiatakarek.hu