Tíz otthoni szolár trükk mindekinek

  • Jó napot, napenergiára lenne szükségem!
  • Milyen fajtára gondolt?
  • Miből lehet választani?
  • Nézze, asszonyom. Attól függ, hogy mire szeretné használni!
  • Mire, mire….?! Természetesen mindenre!
  • Értem már, akkor Önnek az univerzális, szeletelhető, folyékony, kenhető és felszívódó napenergiára van szüksége. Tudja, ez az új trend most, 2092-ben, melyet a kiotói egyezmény centenáriuma alkalmából fejlesztettek ki.
  • Igen, ez lesz az, köszönöm. Mennyivel tartozom?
  • Ugyan már, hagyja, alanyi jogon jár!

Ez a beszélgetés még csak egy fikció, de már most vannak olyan lehetőségek a mai világban, melyekkel a Nap energiát tetszőlegesen fel tudjuk használni. Szeletelni, folyékonnyá, felszívódóvá tenni és kenni még nem tudjuk, de cserébe mindenkié. Bárki használhatja, ahogyan a lehetőségei engedik. A napfény útjába állva felmelegedhetünk egy hűvös, hideg napon, nagyítóval felerősítve gyújtókanócot izzíthatunk vele, megszárítjuk vele fürdőruhánkat egy tikkasztó nyári napon, egy tükör segítségével szabadjelzést adunk udvarlónknak… de íme 10 olyan dolog, amit valóban kiválóan lehet hasznosítani saját otthonunkban.

  1. Telepítsünk Napelemes Rendszert

A napelemes rendszer használatával csökkentjük rezsikiadásunkat, így hozzájárulunk a CO2 – szennyezés mérsékléséhez, tekintettel arra, hogy CO2 csak a napelem gyártása során képződik.

  1. Használjon Solar Töltőket

Ha belegondol, hogy a mindennapokban hány féle eszközt kell valamilyen töltőhöz csatlakoztatni, hogy tovább, ismét tudja használni, máris értelmét nyeri az, hogy legyen az élen a solar-kütyük terén és használjon solar-töltőket.

  1. Skylight Ablakok

Használja otthonában a lehető legtöbb helyen a Nap fényét arra, hogy bevilágítsa a teret. Nemcsak csökkenti a fűtési és világításra fordított költségeket, hanem különleges hangulatot is ad otthonának.

  1. Solar Takaró Medencének

Ha van medencéje, ezt szeretni fogja! Képzeljen el egy „solar takarót”, ami befedi a medence felületét és melegíti a napenergia segítségével a medence vízét, kb. 3-5 fokkal, mellyel nem kevés energiát takarít meg.

  1. Napelemes Lámpaoszlopok

Már érdemes az egész házban LED-es izzókat használni energiatakarékosság jegyében. Vannak olyan kültéri LED-es lámpaoszlopok, melyeket a napenergiával működnek és automatikusan bekapcsolnak szürkületkor.

  1. Válassz Megfelelő Színt A Háztetőnek

Nem is hinné, hogy mennyit számít, hogy milyen színe van a háztetőnek és milyen hatással van a ház energiatakarékosságára. A melegebb éghajlatú helyeken érdemes világosabb színeket használni, hidegebb éghajlatú tájakon pedig a sötétebb árnyalatok segítik a hatékonyságot.

  1. Solar Klaviatúra

Lehet, hogy ez lesz a XXI. század napelemes zsebszámológépe? Nem lehet tudni, de egy nagyon ötletes és kézenfekvő megoldás, hogy a vezeték nélküli klaviatúránk napelem segítségével működik, amelyet bármilyen fényforrás fel tud tölteni.

  1. Solar Zseblámpa

A túlélő-felszerelésünk elengedhetetlen része lehet egy olyan zseblámpa, amely napelem segítségével töltődik fel, vagy dinamó működteti. Szerencsére egyre több helyen, olcsón hozzá lehet jutni egy ilyen zseblámpához.

  1. Ruhaszárító Kötél

Klasszikus megoldások a leghasznosabbak olykor. A házak környékén húzódó ruhakötél-rendszereket sajnos már egyre több helyen elfelejtik, pedig a Nap és a szél ereje elvégzi ugyanazt a munkát, amit a mosógép, csak sokkal környezettudatosabb módon (még télen is). Ha ezt az elavultnak számító módszert mindenki követné, akkor évente több, mint egy millió tonna CO2-től menthetnénk meg környezetünket.

  1. Solar Pizza-sütő

Nem utolsósorban, íme egy fantasztikus pizza-sütő, melyet a Nap energiájával működtetnek. Ahogy a videón is látható, nagyon könnyű elkészíteni a működő prototípust házilag is, bátran ajánljuk, hogy próbálják ki gyerekekkel együtt, közösen elkészíteni ezt a pizza-sütőt, jó muri lesz!

Forrás: energiatakarek.hu