Ideje felvennünk a kesztyűt, le ne maradjunk a világtól! Napelemre fel 2!

Ideje felvennünk a kesztyűt, le ne maradjunk a világtól! Napelemre fel!

A napenergia előnye, hogy alacsonyak a fenntartási költségek, és kevés ember kell a napelemek működtetéséhez. Gondot okoz azonban az Kínába, hogy a sivatagos területen kevés ügyfél vesz elektromos áramot, azt tehát el kell szállítani az ország iparosodottabb részeibe. A napelem-telepeket gyorsabban fejlesztették, mint az infrastruktúrát, így azok egyelőre csak 50 százalékos kihasználtsággal működnek.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) energetikai intézetének igazgatóhelyettese egy konferencián tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy Kínában a 2015-ös évben megnégyszereződött az újonnan telepített napenergia-kapacitás 2010-hez képest, vagyis több mint 2000 MWp-nyi új napelemet telepítettek az országban. Ezzel Kína napenergia-kapacitása az év végére megközelítheti a 3000 MWp-ot. Az állami tisztségviselő beszámolt arról is, hogy a kínai kormány módosította a napenergiára vonatkozó 2020-as tervszámát, 20 ezerről 50 ezer megawattra.

Dél-Amerika egyes országai is törekednek arra, hogy egyre zöldebbek legyenek. Costa Rica, a fél Magyarországnyi trópusi állam nemrég még olyan álmokat dédelgetett, hogy 2020-ra országos szinten elérhetik a teljes karbonsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy szén-dioxid kibocsátásuk nullával lesz egyenlő. Ezt a vártnál is előbb sikerült elérniük: 2015 első 75 napjában máris sikerült elérniük ezt az álomhatárt. Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy az áramellátás döntő részét vízenergiából nyerik, de a napenergia, a szerves hulladékon alapuló biomassza üzem is támogatja a stabilitást (Costa Rica egyébként a világ legboldogabb országa a Happy Planet Index szerint).

Uruguay is a zászlajára tűzte azt az eszmét, miszerint szeretnék, ha az ország saját maga termelte energiaforrásának 95 százalékát megújulókból fedezné. Ez mára nem csak álom, hanem realitás. Az országos energiaigény 55 %-át képesek zöld energiával biztosítani. Az átállás nem egyik napról a másikra történt, 10 évre volt szükség ahhoz, hogy gyökeresen átstrukturálják az ország energiaellátását. A zöld energiaforrásokat sokoldalúan hasznosítják: 45 %-a származik vízenergiából, 30 százalék szélenergiából, 15 %-a biomasszából, de a geotermikus hő és a napenergia is szerepet kap. Ezzel a fajta szélenergia hasznosításával a világ élvonalába kerültek, még Dániát is meghaladják ezek az arányszámok.

Az igazi változást világszerte pedig a szemléletváltás hozza, amikor nem csak arra gondolunk, hogy mi lesz holnap, hanem arra is, hogy milyen világban fogunk élni ezután. Szerencsére ezen gondolatok egyre több országban megfogalmazódnak és remélhetőleg ez a fajta „divat” mindenhol gyökeret ver.

Martin Imre

Forrás: origo.hu