Érdekházasság – a kezdetek

2013-ban a Construma kiállításon részese voltam az alábbi párbeszédnek:

  • Van valami megoldásuk elektromos fűtésre?
  • Mire gondol pontosan?
  • Nem tudom, valamire, amivel tudok fűteni, ha elzárják a gázt. És olcsóbb.
  • Rendben. És mennyit költ most Ön gázra?
  • ???
  • Mennyi a gázszámla, amit meg kellene spórolnunk?
  • Ja, semennyi. Fával fűtök. Van egy erdőm.

Be kell látni, hogy vannak esetek, amikor nem tudunk ésszerű megoldást javasolni…. Viszont nagyjából innentől kezdve megszaporodtak a villamos fűtésre irányuló kérdések. Elektromos kályha, hőtárolós kályha, inverteres klíma, infra. Nem sok információnk volt a dolgokról. Leginkább csak az a marketingszöveg, amit az értékesítők megpróbáltak nekünk beadni. Így hát elkezdtünk kutakodni.

Rögtön egy kemény dióval kezdtünk. Kaptunk egy fülest, hogy van egy cucc, ami megváltoztatja a fűtésről alkotott elképzeléseinket. Ezt látnunk kell, és nincs is messze. Nosza, kocsiba vágtuk magunkat és megnéztünk egy kavitációs kazánt. Nos a kazánról csak annyit, hogy kavitációs kazánnal fűteni kábé olyan lehet mint Zuzu Petals-szal társalogni. Aki látta Ford Fairlane című filmet az tudja, mit értek ez alatt. Én nem bántom a kavitációs kazánt, megteszik helyettem mások. Ki finomabban, ki durvábban, de a figyelmünk másfelé irányult.

Jöttek az elektromos kályhák, a hőtárolós kályhák, az infrasugárzók. Tudtuk, hogyan néznek ki. Megnéztük, hogy mennyibe kerülnek. De azt pontosan senki nem tudta megmondani, hogy mennyit fogyasztanak a gyakorlatban. Hogy mennyibe kerül az üzemeltetésük? A hőszivattyú volt az egyetlen, amiről a legtöbb információ állt a rendelkezésünkre. A műszaki tartalom kipróbált, vannak neves gyártók a piacon. Azt már többen használják, de azt sem fűtésre, inkább csak hűtésre. És akkor még ott volt az infra panel. Én korábban nem is hallottam az infrapanelről. Amikor rákerestem a neten, azt hittem képkeret. Aztán 2013 telén vettem egy kis 300W-os panelt és betettem az íróasztalom alá. Ez volt a kezdet….

Szerettem volna megtapasztalni, hogy milyen az infra fűtés, az infra sugárzás. Hogy ha valaki kérdezi, legalább el tudjam neki mondani. És használtam a kis sugárzót az íróasztal alatt egy télen át. Vagy akkor amikor kellett. Érzésre olyan volt, mintha egy árnyékos fa mögül kidugtam volna a lábam a napra. Meleget árasztott. Kellemeset. Átmelegített. Jó volt. Tehát nem csináltam rossz boltot, amikor megvettem, úgy éreztem. Viszont rögtön felmerült bennem két kérdés:

  1. mennyibe kerül nekem az, ha úgy melegítem a lábamat, mint ha sütné a nap?
  2. ha ez olyan, mint a napsütés, az jó. De a nap az felülről süt, nem?

A kérdések megválaszolásában a tavaly november hozott fordulatot. A Sanofi cégcsoport újpesti Chinoin Zrt. telephelye a dolgozók egészségének védelmére HSE és Energia napot szervezett, ahová mi is meghívást kaptunk. Itt ismerkedtem meg Ádám Zsomborral a VandenBosch infrapanelek forglamazójának képviselőjével. Mi napelemeket mutattunk be, ők infrapaneleket. Beszélgetni kezdtünk a rendszerek működéséről. Nekem már volt némi tapasztalatom a fűtéssel, neki jóval több. Zsombor volt az első, aki épkézláb és hihető számokat tudott mondani a fogyasztásról. De én nem vagyok egy hiszékeny ember. Öt évig dolgoztam kutatómérnökként és ott megtanultam, hogy csak azt hiszem el amit látok, tapasztalok. Azért is foglalkozunk napelemekkel, mert kipróbáltuk, megtapasztaltuk, láttuk, hogy jó és alacsony benne a kockázat. Az Energiatakarék ugyanezt a Learning-by-doing elvet követi a működése során. Csak azt hisszük el, amit láttunk és ki is próbáltuk. Így hát megkérdeztem Zsombort:

  • Van egy kis irodám, ami nem fűtött. Felszereljük infrával, mérjük a hőmérsékletet, a hőérzetet és a villamos fogyasztást. Van rajta napelem is, így össze tudjuk mérni a kettőt. Volna kedved egy kísérlethez?
  • Volna! – hangzott Zsombor válasza, és decemberben bele is kezdtünk egy kísérletbe.

Így kényszerítettük bele gyerekeinket, – a napelemet és az infrapanelt – egy érdekházasságba. A következő részben leírom az első randit.

Dr Solar

Forrás: energiatakarek.hu