Villamos energia mikrohálózatok a mezőgazdaság számára

A 2019-es hannoveri Agritechnica kiállításon a Rolls-Royce decentralizált MTU-Microgrid elnevezésű mezőgazdasági alkalmazási lehetőségeket mutatott be akkumulátoros tárolókkal és intelligens vezérléssel. A független villamosenergia-hálózatok (mikrohálózatok) a Rolls-Royce által kifejlesztett microgrid vezérlő rendszer segítségével kombinálják a megújuló energiaforrásokat az akkumulátoros tárolással, a gáz és dízel aggregátokkal, ezáltal csökkentve a szén-dioxid kibocsátást az energiatermelés során.

A technológiát jövőben alkalmazók függetlenebbé tudnak válni az áramhálózattól, és integrálhatóvá válnak a meglévő energiaforrások, például a napenergia- és biogázüzemek, ami pénzügyi előnyöket kínálhat. Biogázüzemi felhasználást vizsgálva, az erőművekben megtermelt villamos energiát a nyilvános hálózatba történő folyamatos betáplálás helyett, az MTU EnergyPack elnevezésű megoldásában tárolhatják. Az intelligens energiagazdálkodás által vezérelt rendszer csak akkor táplálja az energiát a hálózatba, amikor csúcsidőben szükség van rá, így magasabb átvételi árak érhetőek el és a szabályozhatóság is javul.

A microgrid rendszer alternatív felhasználási lehetőségeket kínálhat a fotovoltaikus alkalmazások és az üvegházak önálló működésének biztosításához is.

Forrás: www.agrotrend.hu; rolls-royce.com