Biogázos erőmű az első METÁR tender nyertes pályázói között

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után. A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, az új beruházások indítását. A pályázatra összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes. Az összes beérkezett pályázati igény a kiosztható támogatási mennyiséget 157%-kal haladta meg.

A kis erőművi (0,3MW – 1MW) kategóriában 61 nyertes pályázó jut támogatáshoz összesen 208 millió forint/év értékben. A nagy erőművi kategóriában (1MW – 20MW) 11 nyertes pályázat született, melyekre összesen 21 millió forint/év támogatást ítélt meg a MEKH. Az újonnan létesülő erőművek beruházási értéke mintegy 40 milliárd Ft. A nyertes projektek a pályázati kiírásban meghatározott 26,08 Ft/kWh támogatási korlátnál lényegesen alacsonyabb ajánlati árakat adtak be. A kis kategóriában a legalacsonyabb nyertes ajánlati ár 21,2 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 20,2 Ft/kWh volt. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően a korábbi hatósági árhoz viszonyítva a kis kategóriában átlagosan 24%-os, a nagy kategóriában 33%-os árcsökkenést sikerült elérni.

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó mértékben fejlesztik. A naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás. A nyertes pályázók nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő naperőművek telepítését vagy fejlesztését vállalták, de megvalósulhat egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is.

nyertes pályázóknak a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő 30 napon belül le kell tenniük a beruházási költség 5%-át kitevő teljesítési biztosítékot. Az új erőműegységeknek a határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10%-kal fog növekedni.

Forrás: mekh.hu