Bekapcsolták a világ legnagyobb naperőművét

Óriási, 160 megawatt teljesítményű naperőművet adott át csütörtökön VI. Mohammed marokkói király az ország középső részén, a sivatagban található Varzazátban. Az új létesítménnyel több százezer tonnányi széndioxid kibocsátást spórolhat meg évente az afrikai ország.

Miután a király beindította a naperőmű működését, az 650 ezer lakos számára biztosít áramot hajnaltól kezdve három órával a napnyugta utánig.

Tervezői elképzelések szerint a Núr I, vagyis Fény I-es napelemtelep csak az első eleme a világ legnagyobbjának szánt erőműparknak. Ha a tervek szerint a teljes létesítmény elkészül, akkora lesz mint egész Rabat, az ország fővárosa és 500 megawattot meghaladó teljesítményével 1,1 millió háztartást láthat el árammal.

Kiegészítés: A NASA szerint, ha a többi fázis építése is befejeződik 2020 környékére, akkor az erőmű 580 megawattos teljesítménnyel bír majd, amivel a világ legnagyobb koncentrált napenergia erőművévé (CSP) válik. (A koncentrált napenergiával vizet hevítve turbinákon keresztül, a hagyományos hőerőművi folyamat révén állítanak elő villamosenergiát, ami megkülönböztetendő a napelemektől, ahol a napenergiát közvetlenül alakítják át villamos energiává.)

A naperőmű építése 2013-ban kezdődött, és több mint 600 millió euróba került. A beruházás közpénz és magánforrások bevonásával, PPP-konstrukcióban valósult meg. A költségekből az Afrikai Fejlesztési Bank, a Marokkói Napenergia-ügynökség, az Európai Unió, valamint több áramszolgáltató is részt vállalt.

Forrás: MTI