Balatonszabadi biogáz – nyitórendezvény

2017. 02. 16-án került sor az ENERGREEN Kft. „1,6 MW névleges teljesítményű biogázos kiserőmű létesítése Balatonszabadiban” projekt ünnepélyes nyitórendezvényére. A beruházás ismertetése után helyszíni bejáráson láthatták a projekt érintettjei, hogy hol és hogyan fog megvalósulni a beruházás.

A projekt az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Energiahatékonyság programterület HU02-0007-D1-2016 számú pályázat támogatásával valósul meg, az elnyert támogatás összege 669,5 millió forint.

A beruházás alapvető célja a közeli állattartó telepen képződő trágya, valamint növényi eredetű-, illetve élelmiszeripari melléktermék alapanyagok megújuló energetikai célú hasznosítása melynek során az erőmű közel 3.000 háztartás éves villamosenergia szükségletét képes előállítani. A beruházás tervezett befejezése 2017. II. negyedéve.

A biogáz egy földgázhoz hasonló, metánt tartalmazó gáz, mely szerves anyagok – így mezőgazdasági hulladékok – erjedése és bomlása során keletkezik levegőmentes környezetben.

A tervek szerint az üzem az alapanyagokból évente 5,2 millió m3 biogázt állít elő teljesen zárt rendszerben, melyet gázmotoros kiserőműben hasznosít villamosenergia és hőenergia előállítására. A biogázból a gázmotoros kiserőmű közel 10,3 GWh zöldáramot állít elő éves szinten, mindemellett hozzávetőlegesen 9,7 GWh hőenergia is keletkezik. A villamosenergia-értékesítés a kötelező átvételi rendszerben a MAVIR Zrt. számára fog megtörténni.

A működés során keletkező szilárd és folyékony végtermék mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya felhasználást. A biotrágya a talaj tápanyag utánpótlására használható magas szerves anyag tartalmú, szagtalan fermentációs maradék.

A beruházás révén évente 10 033 tonnával csökken az üvegházgáz-kibocsátás.

A projektet az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 támogatja.

www.eeagrants.org

Forrás: nawaro.hu