A kaposvári szennyvíztisztító telep is biogázra kapcsol

2020-07-07

A tervek szerint 2020. augusztusában befejeződik a részben uniós forrásból megvalósuló „Kaposvár szennyvíztisztító telepének fejlesztése” megnevezésű beruházás próbaüzeme és megtörténik a műszaki átadás. 

A megvalósítás során a kor elvárásainak megfelelő tisztítómű, valamint hő- és villamosenergia termelésre alkalmas biogázos erőmű jön létre.  Utóbbi technológia biztosítja a telep költséghatékony üzemeltetését, a nagy mennyiségben keletkező szennyvíziszap energetikai célú hasznosítását biogáz előállításához. A biogázzal működő gázmotorok elegendő mennyiségű energiát képesek biztosítanak a telep önfenntartó üzemeltetésére, így nem kell vezetékes gázt használni a technológiai igényekhez.

A fejlesztésre szükségességét indokolta, a korábbi telep 24 éve épült, és már csak nehezen tudta az elvárt hatékonysággal tisztítani a beérkező szennyvíz mennyiséget.  A létesítmény a tervek szerint naponta 100 ezer ember és ötezer vállalkozás vizét tisztítja meg, ami által 14 ezer köbméter szennyvíz megy át a rendszeren. További indok volt, hogy korábban a szennyvíziszap jelentős károsanyag-kibocsátást okozott, ami a fejlesztés eredményeként az iszap hasznosításával megszűnik.

A komplexum a korábbi hírek szerint 6,6 milliárd forintnyi európai uniós és hazai forrásból épült meg.


Forrás: magyarepitok.hu


Galéria

Ragoncza Ádám

Okleveles mezőgazdasági gépészmérnök vagyok, szakterületem a megújuló energiák, azon belül is a biogáz és a napenergia. Pályafutásomat kutatóként kezdtem, majd váltottam a projektfinanszírozásra, projektfejlesztésre, projektmenedzsmentre, végül a cégvezetésre. Mindig is megújuló energiákkal foglalkoztam nagyvállalati ügyfélkörrel, de 2011 óta egy új üzletággal a lakosság felé is nyitunk.

Kapcsolat

Nawaro Kft., 2020

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon: +36 28 554 919
Mobil: +36 20 993 3303
Email: info@nawaro.hu
Web: www.nawaro.hu